Kadaffi en zijn paraplu-hoax.

Paul Verhoeven heeft in zijn boek over Jezus van Nazaret het Nieuwe Testament  bekeken vanuit een dramaturgisch standpunt: daar waar de ontwikkelingen te onlogisch werden en intrinsieke dramatische causaliteit ver te zoeken was identificeerde hij, naar het schijnt, de mythes rondom de historische figuur Jezus.

De bijbel was een vorm van entertainment, stelde Verhoeven. En het is bijvoorbeeld plausibel dat Maria verkracht was door Romeinse soldaten, Jezus een buitenechtelijk kind was en hij vaker dan eenmaal in Jeruzalem is geweest. Dat u het weet.

Ik moest aan zijn boek denken bij de video speech van Khadafi/Ghaddaffie:


Een vaak gemaakte fout in drama is het uitspellen van plot in dialoog. Show, don’t tell.

Voorbeeld: Adriaan heeft geld van Bassie geleend en Adriaan heeft dit niet terugbetaald.

Slechte dialoog: “Adriaan, eikel, ik krijg nog geld van je dat je al twee maanden geleden hebt geleend!”

Goeie dialoog: “Waar was je gisteren, rat?”

De laatste zin verlengt je nieuwsgierigheid, is geloofwaardiger en spreekt niet uit wat er speelt.

Iets anders dat vaak fout gaat is dosering: je vertelt te veel. “not on the nose” is het devies. Da’s moeilijk te leren.

Terug naar de dictator waar we ons in Nederland de afgelopen 41 jaar nauwelijks druk om hebben gemaakt en die we nu graag zien opstappen– vier decennia lang je volk onderdrukken is tot daar aan toe, maar je moet niet je straaljagers inzetten op je eigen volk.

Kom nou.

Kijk naar bovenstaande video. Als de camera omhoog tilt, tot twee keer toe, en die Kadaffi zijn paraplu omhoog steekt en later zijn paraplu inklapt wordt de boodschap door onze strot geduwd dat het regent. Ja ja.

En waarom zit hij juist daar, zo in zijn auto, alsof hij onderweg is, of net thuis is, terwijl de camera op statief staat en er duidelijk voor hem is neergezet, net als die enorme lamp vanaf rechts?  Het is ontzettend gekunsteld en beschamend dat hij denkt dat een volk daarmee in de luren te leggen valt.

Wanneer hij in zijn dialoog dan ook nog eens refereert aan zijn ontmoeting met jongeren op het Groene Plein en aan de regen – een opmerking die nauwelijks relevant te noemen is voor de verdere inhoud van de behoorlijk korte toespraak – is het duidelijk. Die vent liegt dat ‘ie barst.

Het was grappig geweest als het niet zo treurig was allemaal.

Een liveblog rondom ontwikkelingen in Libië is te vinden op mijn nieuwe lievelingszender Al Jazeera.

Comments
4 Responses to “Kadaffi en zijn paraplu-hoax.”
  1. Gwen says:

    Scherp.

  2. Ik zit nu naar zijn toespraak te luisteren. Excuus, het is geen hoax. Dat veronderstelt omzeiling van perceptie en middels een eigen logica een ander verhaal construeren. Deze man heeft geen logica. Deze man is ziek in zijn hoofd.

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] 22 februari schreef ik een blogpost over Kadaffi’s ‘paraplu toespraak’ en hoe ik die, in navolging van Verhoeven in […]Leave A Comment