1 blz. gedaan, nog 283 te gaan.

Alles ruikt naar chocolaDit hier is de bladzijde van het moment, de bladzijde die je zou zien als je naast me stond. Deze potloodopmerkingen zijn verwerkt. Nog 283 bladzijdes aan kringels te gaan. Prima. Helemaal met deze plaat op:


Eén fragmentje voor jou als blogbezoeker op vollmer.nl.  Een stukje dat het niet heeft gehaald, een deleted scene.

Ik vond dit een gave passage omdat ik dacht iets nieuws te hebben bedacht. Maar mijn redacteur wist me te vertellen dat het onderstaande al vaker een rol heeft gespeeld in Nederlandse romans en dus geen plek verdiende in mijn debuut.

De passage is beland in het tekstdocument: “Nog te reanimeren darlings” en zit in het begin van het boek. Hoofdpersoon Thomas Thompson en zijn broer doen samen de afwas. Hun vader is een week dood.

‘Als jij nu dood gaat, wat ben ik dan?’ vraag ik.

‘Verdrietig?’

‘Nee, wat ben ik dan. Nu zijn we halfwezen. Wat word ik als jij dood gaat? Weduw-broer?’

Even denkt hij na.

‘Daar is geen woord voor.’

‘Dacht ik al. Da’s toch absurd? Laten wij dan hier en nu, tijdens de afwas op woensdag acht november twee duizend zes in de Nederlandse taal introduceren dat als één van twee broers dood gaat de overlevende broer een breduwnaar wordt genoemd. Bij een overleden zus zullen we de broer een zeduwnaar noemen.’

‘Dat klinkt niet.’

Goed. Die passage zal dus NIET in het boek zitten. Dan weet u dat.

Leave A Comment