Halverwege mijn manuscript: 3 schrijfervaringen & 6 schrijftips.

Nutteloze zelfmanifestatie. Zo noemde een vriend van me Twitteren, Facebooken, LinkedIn, bloggen. Dat is het ook. Maar dat is het niet alleen.

In een Pew internet survey las ik dat in 2006 voor 28 % van de bloggers informatie opslaan een voorname reden van het bloggen was. 52% vond het helemaal geen reden. Ik hoor bij de eerste groep. Deze blogpost schrijf ik niet (alleen) als zelfmanifestatie, maar om ter zijner tijd te kunnen teruglezen hoe ik er ook alweer in stond zo halverwege de eerste versie van mijn manuscript.

Elizabeth Gilbert zei er bij TED ook iets moois over:

 

Even hypothetisch.

Stel je voor dat dit boek geen succes wordt. Dan heb ik in ieder geval genoten van de hele weg ernaartoe. Het is een enorme klus. Maar, net als met surfen: ik vind schrijven leuk vanwege de moeilijkheid.

Of stel je voor dat het boek “Stikken in een Sitcom” “Alles ruikt naar chocola” wèl een succes wordt. Dan ga ik natuurlijk proberen dat succes te herhalen. Dan moet ik terughalen hoe ik er ook al weer tegen aan keek, een jaar of wat geleden, toen ik mijn “mooie debuut” schreef. Dan kan ik hier teruglezen hoe ik mezelf probeerde op te laden, week na week, geld uitgaf als water maar er geen geld binnen kwam, me stiekem best vaak zorgen maakte over waar ik mee bezig was en ondertussen aan die vermoeiende, schaamteloze zelfpromotie deed.

Vandaar enkele constateringen alvorens aan mijn schrijftips te beginnen. Informatie opslaan:

  • Morgen bereik ik het punt dat ik op de helft van mijn woordenaantal zit. Dat waren er voor vandaag om precies te zijn: 33.146. Vandaag zijn er 2199 woorden gezellig bij komen staan. Dat zijn dus nu al 35.345 woorden, waarvan ik sommige, eerlijk is eerlijk, dubbel heb gebruikt.
  • Ik vond het schrijven zwaar afgelopen week. Ik zit dan ook in het midden. Middenstukken vinden veel mensen klote om te schrijven: je kunt niet meer zoals in het begin van je verhaal lekker vlot vanalles neerleggen en je karakters gek optuigen. Maar je kunt ook nog niet lekker eindjes bij elkaar gaan knopen, zoals op het einde van je boek. De 2e akte = moeilijk. Geloof je me niet? Kijk maar.
  • Het is pittig om alle research, adviezen, ideeën, plotpuntjes, karakterdingetjes, woordgrapjes, verwijzingen en stijlideetjes erin te fietsen. Dat zal waarschijnlijk niet anders worden, future Sid.

Met enige reserve (ik ben nog nergens, ik weet het) geef ik graag zes tips. Dit zijn enkele van de dingen die me de afgelopen zeven maanden hebben geholpen:

Schrijftip #1: maak vaste, lange dagen. Zie het als een kantoorbaan. In mijn geval van tien tot zes, met flinke pauzes tussendoor. Vijf dagen in de week. Ik schrijf niet ‘s avonds, niet in het weekend. Dat geeft rust.

Schrijftip #2: hou een wordcount bij. Het is een prettige bevestiging en een stimulans om zo nu en dan te kunnen zien hoever je bent. In ieder geval in hoeveelheid woorden.

Schrijftip #3: neem begeleiding. Het kost een paar centen, maar dan hoef je niet constant het wiel zelf uit te vinden. Dankzij de geweldige Anja Sicking schaam ik me na tien hoofdstukken om de kwaliteit van mijn eerste hoofdstuk dat ik drie maanden terug schreef. Dat komt voor een groot gedeelte op haar conto. Ze is scherp, streng, rechtvaardig en weet me te stimuleren door te gaan.Kopen dus, haar boeken. Of neem les bij de schrijversvakschool.

Schrijftip #4: laat niets aan vrienden lezen. Goedbedoeld kunnen ze je schrijfproces verstoren. Ik heb nu bijvoorbeeld een kriebel bij het woord ‘als’ omdat een vriend daar terloops eens iets over opmerkte. En ik hield van het woord ‘als’… Vraag hooguit vrienden van vrienden eens wat te lezen. Die mensen hebben nog geen vertroebelde blik omdat ze je niet kennen. Bedank ze na afloop hartelijk.

Schrijftip #5: Schrijf je plot eerst uit op kleine kaartjes. Waarom? 65.000 woorden (een gemiddelde roman) zijn er een hoop. Als je weet wat je plot is, waar wat moet gaan staan, zul je wellicht minder snel verzanden in zijpaadjes en leuke ingevingen. Durf echter ook ruimte te laten voor je personages. Ze kunnen je dan nog verrassen.

Schrijftip #6: Doe onderzoek, maar durf ook gaten te houden in je lopende tekst. Ik heb nu net een hoofdstuk af dat zich in London afspeelt. Ik ga heus nog wel snel die kant op om indrukken op te doen en geen enorme fouten te maken. Maar voor nu ga ik eerst door. Ik denk dat ik toch nooit genoeg gezien zou hebben. Zoals Anja Sicking zegt: doorgaan. Schrijf eerst maar die eerste versie af.

Wie weet heb je er iets aan, future Sid, blogbezoeker. Never give up! Never surrender! 🙂

Comments
3 Responses to “Halverwege mijn manuscript: 3 schrijfervaringen & 6 schrijftips.”
  1. Ook kwam ik deze verzameling nog tegen:
    25 boeken over schrijven voor schrijvers – http://www.meryl.net/2010/02/08/top-25-books-for-writers-and-writing-topics/

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] u dat. . Het leek me een goed idee om een aantal constateringen op een rij te zetten. Net als in deze post, toen ik halverwege was. Gewoon, voor mezelf, gewoon voor jou, voor als je erover denkt een boek te […]

  2. […] ook leuk en twee ongepolijste fragmenten zijn hier te vinden: 1en 2.  Ik gaf ook nog een schrijftip of twee , ook wanneer je een scenario wilde schrijven. Het eerste dozijn korte reacties op mijn […]Leave A Comment